Taxonomisk bestämning av bottenfauna för miljöövervakning och recipentkontroll

Workshop

Korrekt identifikation av marina evertebrater är avgörande bland annat för tillförlitlig bedömning av havsmiljöns tillstånd. Bristen på taxonomisk kunskap har under en längre tid identifierats som en flaskhals för miljöövervakningen och som ett hot mot dess långsiktiga kvalitet och jämförbarhet
Detta är en av tre planerade workshops där svenska och internationella experter förmedlar kunskap inom identifikation av specifika djurgrupper. Polychaeter (havsborstmaskar) är den dominerande gruppen i många bottenprover och denna första workshop ägnas helt åt dessa.
Två följande workshops kommer att koncentreras på blötdjur, kräftdjur, tagghudingar samt ett antal mindre grupper, och kommer att äga rum vid två tillfällen under 2018.

Kursen vänder sig i första hand till de som arbetar med identifikation av marina bentiska prover men är öppen för andra intresserade. Vi kommer att ha fokus på svenska västkusten, men kunskapen är högst relevant även för Öster-sjöns fauna, liksom den från Brittiska öarna och Norge.

Intresseanmälan: Skickas per mail till fredrik.pleijel@marine.gu.se senast 25 oktober 2017. Intresseanmälan är icke-bindande. Bifoga gärna några rader om dig själv och dina erfarenheter.

Sista ansökningsdag: 5 november 2017

Kursavgift: 5 000 SEK för anställda inom statliga myndigheter. 10 000 SEK för konsulter. Avgiften inkluderar mat och logi.

Föreläsare: Andy Mackie, National Museum Wales, Storbrittanien Arne Nygren, Sjöfartsmuseet, Göteborg, Sverige Eivind Oug, NIVA, Grimstad, Norge Fredrik Pleijel, Institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet

Datum & tid: 2017-12-04

Kategorier: Naturvetenskap

Arrangör: Institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet, Havs- och vattenmyndigheten, Havsmiljöinstitutet