Göteborgs universitet deltar på The Ocean Conference

Nyhet: 2017-05-31

Hur ska vi lyckas minska plasten i haven? Det är en av de stora frågorna som kommer att diskuteras när världsledare möts på FN:s stora havskonferens som hålls i New York 5-9 juni. Göteborgs universitet är med och arrangerar ett seminarium i anslutning till konferensen där uppdraget är att hitta lösningar på problemet med plastavfall i haven.

Plast i havet är ett växande problem som allvarligt påverkar det marina livet. Om det inte sker förändringar kommer det att finns mer plast än fisk i världshaven år 2050, enligt en rapport som gjorts av organisationen Ellen MacArthur Foundation. För att stödja arbetet med att rädda världshaven och uppnå det globala hållbarhetsmålet om hav och marina resurser, mål 14 i FN:s Agenda 2030 har Sverige och Fiji gemensamt tagit initiativ till ”The Ocean Conference”. Det är första gången det hålls en stor FN-konferens som kraftsamlar om haven.

Den stora mängden plast i haven skapar stora miljömässiga, sociala och ekonomiska problem. Plasten påverkar allt marint liv, från små plankton till valar och albatrosser. Små önationer och utvecklingsländer som är beroende av turism och småskaligt fiske är särskilt hårt drabbade av det växande problemet med skräp och avfall i havet. En stor del av plasten i havet kommer från engångsförpackningar och påsar som slängts på land.
För att hitta lösningar och vägar framåt arrangerar Göteborgs universitet tillsammans med flera olika svenska och internationella organisationer ett seminarium i anslutning till FN-konferensen. I fokus står konkreta lösningar som baseras på forskning och vetenskap. I panelen deltar bland andra Sveriges biståndsminister Isabella Lövin och andra politiker, forskare och företrädare för olika frivilligorganisationer. Bethanie Carney Almroth från institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet kommer att dela med sig av sin forskning om hur plastartiklar i vattnet kan påverka fisket.

Evenemanget ”Solutions to Plastic Marine Litter” hålls 9 juni i FN:s konferensbyggnad i New York. Från Sverige deltar Centrum för hav och samhälle vid Göteborgs universitet, Havsmiljöinstitutet och Naturskyddsföreningen.

Rapporten ”Marine plastic litter on Small Island Developing States (SIDS)” kan läsas här

Photo credits: Anneli Pompe

Artikeln publicerades först på: havochsamhalle.gu.se

Sidansvarig: Bo Johannesson|Sidan uppdaterades: 2015-07-02