Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Något om verksamheten 2015

Inledning

Institutionen har redan från början både bra ämnesbredd och spetskompetens, samt tillgång till en unik marin infrastruktur. I den ingår forsknings- fartyget Skagerak samt forsknings- och undervisningsstationerna Kristineberg och Tjärnö. Det är en stor fördel att marin forskning och utbildning nu finns samlat. Det skapar en gemensam identitet för hela den marina verksamheten och synligheten utåt blir också tydligare och bättre.

Forskning

Genom Centrum för hav och samhälle har vi ett direkt samarbete med forskningsfält inom ekonomi, samhällsvetenskap och humaniora. Men institutionen samverkar också mycket utåt i samhället. Vi har väl etablerade kontakter med myndigheter och näringsliv. Sammantaget bildar vår institution en viktig nod i ett komplett nätverk kring marin forskning, utbildning, utveckling och innovation.

Flera redan finansierade projekt kom med in i den nya institutionen. De två största, som koordineras från oss, är CeMEB (evolution) och CeMaCE (kemisk ekologi). Under halvåret har båda utvecklats ytterligare och publicerat i högt rankade internationella tidskrifter.
Våra forskare har varit mycket framgångsrika i den hårda konkurrensen om forskningsanslag från de viktiga bidragsgivarna Vetenskapsrådet och Formas, och får stöd till studier av biogeokemiska cykler, biogen produktion av halogenerade organiska molekyler, kemiska signaler i havet, djupvattensinflöde till Östersjön, förvaltning av fiske och ålgräsängar, samt förutsättningar för ostronodling. Dessutom har institutionen fått del av en stor internationell satsning på att utveckla metoder för experimentella modellsystem för havet.

Under året har toppforskaren Jody Deming från University of Washington varit gästprofessor hos oss och hon har berikat både vår undervisning och vår forskning.

Undervisning och samverkan

Tillströmningen av studenter har varit god. Göta studentkår tilldelade Katarina Abrahamsson peda- gogiskt pris under 2015.

Många söker sig till Västkusten under sommaren och det finns ett stort intresse av att lära sig mer om det marina. Det försöker vi möta genom att bland annat vara med och ordna sommarläger för barn och ungdomar, hålla populärvetenskapliga föreläsningar och genom att vi är med och ar- rangerat utåtriktade aktiviteter på fartygen och vid forskningsstationerna.

Mingel i ljusgården på GVC.

Den 18 september 2015 inviges institutionen för marina vetenskaper.

Sidansvarig: Bo Johannesson|Sidan uppdaterades: 2017-05-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?