• Nya arter upptäckta på 5000 meters djup

[2018-07-17] Nya arter av ryggradslösa djur har upptäckts av forskare under en expedition som undersökte djurlivet i Stilla havet. Helena Wiklund och Thomas Dahlgren från Göteborgs universitet är två av deltagarna i projektet, tillsammans med forskare från Storbritannien och USA.

• Lediga tjänster inom SWEMARC

[2018-06-29] Swedish Mariculture Research Center, SWEMARC, vid Göteborgs universitet söker medarbetare inom cirkulär blå bioekonomi med fokus på hållbart vattenbruk.

• Evolutionen kan rädda musslor från havsförsurning

[2018-06-20] Musslor och ostron kan drabbas av ett allt surare hav eftersom de har skal av kalciumkarbonat. Hur mussellarver reagerar på miljöförändringar, och deras möjlighet att anpassa sig till lägre pH-värden, har stor betydelse för överlevnaden, visar ny forskning från Göteborgs universitet.

• Ökad kunskap hos fritidsbåtsägare ger bättre havsmiljö

[2018-06-18] Med egen båt ökar möjligheten att nå fina bad och stränder i skärgården. Men rekreation med fritidsbåtar kan också påverka våra kuster och hav. En ny doktorsavhandling framhåller hur fritidsbåtsägare kan använda havet på ett mer hållbart sätt.

• Svensk algodling bidrar till fossilfri framtid

[2018-06-18] Proteintillskott, finkemikalier och bioplast. Makroalger har många användningsområden och nya utvecklas i snabb takt. I måndags inleddes en internationell algkonferens på Tjärnö marina laboratorium utanför Strömstad.