• Jättelik forskningsexpedition på väg till Arktis

[2019-09-18] Den största arktiska forskningsexpeditionen hittills lämnar snart Tromsö. Expeditionens fartyg ska frysa fast och driva med ett isflak förbi Nordpolen och vidare mot Svalbard och Grönland. Forskare från sjutton länder deltar, däribland tre forskare från Göteborgs universitet.

• Unik utbildning vidgar perspektivet

[2019-09-11] De globala miljöproblemen kräver folk som kan lyfta blicken från det egna vetenskapliga fältet. Nu startar Master in Sea and Society, ett marint masterprogram där det tvärvetenskapliga perspektivet dragits till sin spets.

• Regelverk behövs som skydd för havet

[2019-08-29] Idag finns inget heltäckande regelverk som miljöskydd för havet. Det försöker FN:s Intergovernmental Conference on Marine Biological diversity of Areas Beyond National Jurisdiction (BBNJ) nu råda bot för. I dagarna pågår den tredje av fyra mellanstatliga förhandlingsrundor.

• Asiatiska krabbor hotar strandkrabban

[2019-08-29] Två asiatiska krabbarter är på väg att få fäste på den svenska västkusten. Det visar en ny studie av forskare vid Göteborgs universitet. -Om de två invasiva arterna etablerar sig kan det på sikt innebära att det grunda strandnära ekosystemet kraftigt kan påverkas, säger forskaren Matz Berggren.

• Gemensamt upprop för jämställdhet

[2019-08-13] Jämställdhet i högskolesektorn är avgörande för att få fram vetenskapen vi behöver för att tackla moderna utmaningar. Det är budskapet i ett gemensamt uttalande från de unga akademierna i Sverige, Danmark, Finland, Norge, Estland, Lettland och Litauen.