• Nya rutiner när Tjärnö Akvarium sommaröppnar

[2020-06-24] Klappa en sjögurka, spana in ett svenskt korallrev och titta en bergtunga djupt i ögonen. Efter noggrant övervägande öppnar Tjärnö marina laboratorium för allmänheten även denna sommar. Nytt för i år är att alla besök måste förbokas.

• Okända havsströmmar har observerats med sälars hjälp

[2020-06-23] Genom att använda toppmoderna havsrobotar och vetenskapliga sensorer, kopplade till sälar, har marina forskare vid Göteborgs universitet för första gången observerat små och energiska havsströmmar i Södra ishavet.

• Nu ska vi återskapa korallrev i Kosterhavet

[2020-06-15] Idag finns två små områden med levande ögonkorallrev i Sverige. Det ena i Kosterhavets nationalpark, det andra i Väderöarnas naturreservat. Tidigare fanns korallrev på åtminstone fyra platser till. Nu ska vi placera ut konstgjorda revstrukturer i havet för att våra svenska koraller ska få en chans att återhämta sig.

• DNA-teknik avslöjar putsarfiskar på rymmen

[2020-05-26] Fiskar som rymmer från fiskodlingar kan sprida sjukdomar, parasiter och sämre anpassade gener till sina vilda artfränder. Därför finns det regelverk som ska förhindra att odlad lax rymmer. Men små skärsnultror, som används som putsarfiskar för att hålla laxen frisk, omfattas inte av dessa regler. Det kan få allvarliga ekologiska konsekvenser, enligt en ny studie från Göteborgs universitet.

• Rekordstor restaurering av ålgräs vid Koster

[2020-05-20] I sommar görs den största återplantering av ålgräs som någonsin genomförts i Sverige och Norden när 64 000 skott planteras ut i Kosterhavet. Restaureringsmetoderna som används är framtagna i Per Moksnes forskningsgrupp Zorro, på Institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet.