• Stort intresse för havets möjligheter i Almedalen

[2019-07-05] Innovation och digitalisering, fritdsbåtarnas miljöpåverkan och möjligheter för framtidens vattenbruk var några av ämnena på agendan när fokus riktades mot havets möjligheter under årets Almedalsvecka.

• Sjögurka testas som vattenrenare vid odling av fisk

[2019-06-20] Att odla fisk, skaldjur och andra marina arter bidrar till hållbara lösningar för matförsörjningen. En betydelsefull art inom vattenbruk är sjögurkan, som kan förbättra vattenkvaliteten i odlingar, något som nu för första gången testas i Sverige.

• Så ska fritidsbåtarnas utsläpp minska

[2019-06-17] Båtlivet är en viktig del av mångas semester och fritidsaktiviteter, men fritidsbåtmotorers avgaser kan i trafikerade områden påverka miljön negativt. Avgaserna från motorerna går till stor del orenade rakt ut i vattnet. På en workshop för representanter för båtfolk, näringsliv, myndigheter och universitet diskuterades vad som behöver göras för att minska fritidsbåtarnas skadliga miljöpåverkan.

• Giftig klängmanet en ovälkommen gäst på västkusten

[2019-05-22] Förra sommaren kom flera rapporter från badgäster på västkusten om en ny sorts manet som de badande hade bränt sig på. Nu har maneten identifierats av forskare vid Göteborgs universitet.

• Ny master väcker stort intresse

[2019-05-11] Det nya internationella tvärvetenskapliga masterprogrammet om havet och samhället som börjar i september har väckt stort intresse.