• DNA-teknik avslöjar putsarfiskar på rymmen

[2020-05-26] Fiskar som rymmer från fiskodlingar kan sprida sjukdomar, parasiter och sämre anpassade gener till sina vilda artfränder. Därför finns det regelverk som ska förhindra att odlad lax rymmer. Men små skärsnultror, som används som putsarfiskar för att hålla laxen frisk, omfattas inte av dessa regler. Det kan få allvarliga ekologiska konsekvenser, enligt en ny studie från Göteborgs universitet.

• Rekordstor restaurering av ålgräs vid Koster

[2020-05-20] I sommar görs den största återplantering av ålgräs som någonsin genomförts i Sverige och Norden när 64 000 skott planteras ut i Kosterhavet. Restaureringsmetoderna som används är framtagna i Per Moksnes forskningsgrupp Zorro, på Institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet.

• Lär dig laga mat med alger, en av framtidens råvaror

[2020-05-20] Nu bjuder stjärnkocken Louise Johansson, tillsammans med bland annat forskare vid Göteborgs universitet, in alla matintresserade att delta i en timslång cookalong på Instagram. På receptet står fisksoppa med blåstång och rörhinna.

• Nu kan du hjälpa forskarna att vaka över Kosterhavet

[2020-05-06] Vill du lära dig mer om djurlivet i havet och samtidigt hjälpa havsforskare på Göteborgs universitet? Nu lanseras webbsidan Koster Seafloor Observatory, där allmänheten kan hjälpa forskarna genom att titta på videoklipp och identifiera arter i filmmaterialet.

• Rekordmånga vill bli marinvetare på Göteborgs universitet

[2020-04-30] Aldrig tidigare har så många sökt till kandidatprogrammet i marin vetenskap som till hösten 2020. Det totala antalet sökande har ökat med 46 procent jämfört med förra året. - Klimat- och havsfrågor är aktuella frågor just nu och kanske ser vi också en Greta-effekt, säger Grazzia Matamoros, studieadministratör på institutionen för marina vetenskaper och utbildningsansvarig inom projektet Ocean Blues.