• Marin ekolog tilldelas forskningspriset 2018

[2018-09-26] Naturvetenskapliga fakultetens forskningspris 2018 tilldelas marin ekologen Anna Godhe vid institutionen för marina vetenskaper. Hennes forskning handlar om växtplanktonekologi och evolution.

• Ostron från skilda platser reagerar olika på klimatförändringar

[2018-09-26] Vissa växter och djur är mer toleranta inför klimatförändringar än andra. Nu visar ny internationell forskning, där forskare från Göteborgs universitet deltagit, att ostron som lever i olika miljöer utsätts för olika stressnivåer och därmed blir olika tåliga inför den globala uppvärmningen.

• Sadeldelfin i Starekilen vid Strömstad

[2018-09-13] Sadeldelfin syntes hoppa i Starekilen utanför Strömstad torsdag 13 september 2018.

• Slumrande gener väcks till liv i nya generationer

[2018-09-13] De ärftliga skillnaderna hos växtplankton som lever på korta geografiska avstånd ifrån varandra kan vara stora, något som länge förvånat forskarna. Nu visar ny forskning att växtplanktons förmåga att bilda vilostadier kan vara en viktig del av förklaringen.

• Jungfrutur för unik undervattensfarkost

[2018-08-22] Onsdagen 22 augusti gjorde Sveriges första förarlösa undervattensfarkost för forskningsbruk sin jungfrutur. Den gör det möjligt för detaljerade studier av havsbotten på stora djup och under 500 meter tjocka istäcken, miljöer som tidigare varit otillgängliga för forskarna.