Effect of ocean warming on the interactions between marine heterotrophic bacteria and phytoplankton

Seminarium

Abstract: Interactions between phytoplankton and heterotrophic marine bacteria, particularly of those colonizing the phycosphere, represents one of the most important steps in the ocean biogeochemical cycles. However, increasing temperatures, due to the ocean warming, have been described to strongly impact marine microbiota and may also alter the DOC uptake by the phytoplankton-associated bacteria, with important biogeochemical implications. To test such impact of ocean warming on the cycling of different elements, we performed 2 studies testing the effect of increasing temperatures in the C and N uptake by phytoplankton and their associated bacteria. Combining temperature-controlled incubation experiments and single-cells analysis by fluorescence in situ hybridization (FISH) and nano-scale secondary ion mass spectrometer (NanoSIMS) we found that ocean warming may greatly impact C and N circulation in the oceans and that such effect would highly depend on bacterial life-strategies and phylogenetic affiliations.

Föreläsare: Dr Nestor Arandia

Datum: 2018-02-20