Extractive multi-trophic aquaculture

Half-time seminar given by PhD student Matthew Hargrave

Population rise is putting increasing pressure on food production systems. Aquaculture is the fastest growing global sector, but is still underrepresented in the West. The cultivation of extractive species, such as mussels, has been suggested to hold promise as sustainable species for mass cultivation in comparison to fin-fish aquaculture. However, commonly cultivated extractive species such as the blue mussel still produce potentially harmful waste products, primarily in the form of ammonium. Of which, high levels can contribute to coastal eutrophication and environmental degradation. This half-time time seminar will present my PhD research so far investigating a multi-trophic aquaculture system exempt from fed species, with impacts on both bioremediation and enhancing production of commercially valuable Swedish species, primarily the kelp Saccharina latissima and blue mussel Mytilus edulis.

The seminar can be joined remotely. Please contact Pierre de Wit for information.

Föreläsare: Matthew Hargrave

Datum: 2019-11-14