Kalendarium

Populärvetenskaplig föreläsning: Sex i havet - om sätt att föröka sig under ytan

Tid: 2019-07-18 kl 18:00

Evenemangstyp: Föreläsning

Att effektivt fortplanta sig är nödvändigt för en framgångsrik art, men det finns många lösningar som alla tycks fungera.

Föreläsare: Kerstin Johannesson är professor i marin ekologi vid Institutionen för marina vetenskaper, med placering på Lovéncentret Tjärnö. Hennes forskning handlar om evolution ¿ hur arter och populationer förändras som en följd av miljöförändringar och slumphändelser. Kerstin Johannesson anlitas ofta som expert inom marin biodiversitet, marina miljöfrågor, m m. Hon är också stationschef för Lovéncentret Tjärnö.

Populärvetenskaplig föreläsning: Scary seafood - den nya maten från havet

Tid: 2019-07-25 kl 18:00

Evenemangstyp: Föreläsning

Scary Seafood är projektet som vill väcka nyfikenhet och visa på möjligheterna att nyttja marina organismer som vi i Sverige av tradition eller andra skäl inte äter idag.

Föreläsare: Christin Appelqvist är anställd som förste forskningsingenjör på Lovéncentret Tjärnö. Hon har gjort en pilotstudie på vilka ryggradslösa djur och alger som kan ha en "Scary seafood-attraktion". Christin arbetar vanligen med skötsel av akvarier, information till skolor och allmänhet och med djurförsöksärenden. 2015 disputerade hon på en avhandling om skeppsmaskar.

Populärvetenskaplig föreläsning: Synliga och osynliga hot mot våra hav

Tid: 2019-08-01 kl 18:00

Evenemangstyp: Föreläsning

Våra oändliga hav har under mycket lång tid ansetts klara utsläpp av olika slag. Olja och plast finns fortfarande på våra stränder som synliga bevis på detta.

Föreläsare: Mats Tysklind är professor vid Kemiska institutionen, Umeå universitet. Han bedriver forskning om såväl gamla som nya miljögifters beteende i miljön. Ett speciellt intresse är föroreningar i mark och vatten och att utifrån miljögifters inneboende egenskaper förstå hur de transporteras, omvandlas och tas upp av olika organismer. Vidare studerar han grundläggande processer för utveckling av ny miljöteknik för förorenad mark och vatten. Exempel på ämnen som Mats studerar är dioxiner, läkemedel and biocider. Mats är uppvuxen på Tjärnö och Saltö.

Populärvetenskaplig föreläsning: Sjösjuka - ingen sjukdom men en naturlig reaktion

Tid: 2019-08-08 kl 18:00

Evenemangstyp: Föreläsning

De flesta har någon gång drabbats av sjösjuka, åksjuka, tåg- eller flygsjuka men varför reagerar kroppen som den gör och hur uppstår egentligen symptomen?

Föreläsare: Joakim Dahlman är medicinsk doktor och arbetar som universitetslektor vid Mekanik och maritima vetenskaper, Chalmers. Han forskar inom mänsklig prestationsförmåga ur medicinsk och psykologisk synvinkel. Joakim Dahlman har arbetat inom försvarsforskning och transportforskning samt klinisk forskning.

Documentation Techniques for Scientific Divers

Tid: 2019-08-12 kl 10:00