Är torsken på väg tillbaks till västkusten?

Nyhet: 2018-12-05

Resultat från nya undersökningar visar att lokala torskbestånd fortfarande finns kvar vid Bohuskusten. Dessa små bestånd kan antingen vara resultatet av kolonisering eller att de tidigare lekbestånden inte helt försvunnit.

Upptäckten av lokalt lekande torsk (Gadus morhua) längs den svenska västkusten - även om resultaten antyder att bestånden är små - är ett uppmuntrande upptäckt som visar på behovet av uthållighet i arbetet att bevara havets biologiska mångfald och produktionsförmåga. Kustvattnen har provtagits med håv för att samla in och uppskatta tillgången på torskägg och därefter har äggens DNA analyserats.

- Våra resultat visar på att det finns ett eget lokalt torskbestånd vid Bohuskusten, men det är ännu okänt hur gammalt det är. Det kan ha uppkommit nyligen genom kolonisering men även vara en rest av det tidigare lokalt stora torskbeståndet. Det är i alla händelser utomordentligt viktigt att beståndet skyddas effektivt, säger Henrik Svedäng, Havsmiljöinstitutet, en av författarna till artikeln som nyligen publicerades i ICES Journal of Marine Science.

Undersökningen visar tydligt att torsk fortfarande leker vid Bohuskusten. De analyserade torskäggen har genetisk likhet med lekmogen torsk som kan fångas vid kusten, medan de samtidigt avviker från de två stora, närliggande torskbestånden i Kattegatt och Nordsjön, även om mönstren i den genetiska strukturen i kustområdena är svår att fullständigt klarlägga. Torsk i Skagerrak tycks därmed vara en blandning av lokalt lekande torsk som fullbordar hela livscykeln i fjordar och skyddade områden och utsjölekande bestånd vars avkomma utnyttjar t.ex. Bohuskusten som uppväxtområde, men som därefter återvänder till föräldrafiskens lekplatser.

I en artikel publicerad i ICES Journal of Marine Science i december 2018 redovisar forskarna Henrik Svedäng, Julia M. I. Barth, Anders Svenson, Patrik Jonsson, Sissel Jentoft, Halvor Knutsen, och Carl André resultaten av sina undersökningar.

Kontaktuppgifter: Henrik Svedäng henrik.svedang@gu.se eller henrik.svedang@su.se

Läs artikel

Artikeln publicerades först på: havsmiljoinstitutet.se

Sidansvarig: Bo Johannesson|Sidan uppdaterades: 2015-07-02