Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskningsfartyget Skagerak i Sverige för slutarbeten

Nyhet: 2020-04-21

Skagerak vid Nya varvet

Nu inleds den slutliga etappen för att färdigställa forskningsfartyget Skagerak. Styrgruppen har förstärkts och arbete med upphandling pågår.

Det var i mitten av mars som Skagerak anlände till Göteborg och Nya varvet. Efter idogt arbete under vintern kunde Skagerak efter viss dramatik bogseras till Göteborg. När överenskommelsen väl undertecknats drog stormen Laura in och fartyget tvingades ligga kvar vid varvet i Polen i ytterligare två dygn. Stormen bedarrade och fartyget lämnade hamnen med fem timmars marginal till Polens stängning av landsgränsen till följd av coronaviruset.

Upphandling av varv

Fartyget SkagerakVinterns arbete har helt och hållet fokuserats på hur färdigställandet ska göras och att förhandla fram en överenskommelse med varvet i Polen. Nu är det universitetets upphandlade rederi NOS som bevakar fartyget vid Nya varvet och säkerställer driften av olika system ombord.

Dessutom har universitet nu påbörjat arbetet med upphandlingen av ett varv för den återstående perioden.
– Efter ingående diskussioner i styrgruppen har vi kommit fram till att vi behöver stöd av ett varv som kan leverera viss service till oss. Vi har redan kontrakt med den leverantör som ska göra klart framdrivningssystemet så det handlar inte om det, utan om olika typer av servicefunktioner under färdigställandet, säger Göran Hilmersson dekan och tillika styrgruppens ordförande.

Förstärkning av styrgruppen

Rektor tillsatte i höstas en extern utredning som skulle lämna rekommendationer för hur projektet skulle drivas vidare. Utredarna konstaterade bland annat att universitetet behövde stärka styrningen av fartygsprojektet och tillföra ytterligare kompetens. Därför har nu styrgruppen förstärkts med Örjan Larsson som är marin konsult med flera decenniers erfarenhet av det marina området och skeppsbyggarbranschen.
– Vi är mycket glada över att vi har kunnat knyta till oss Örjan Larsson. Hans gedigna bakgrund kommer att vara till stor nytta för oss i projektet, säger Göran Hilmersson.

FOTO: CARL THORÉN OCH HELEN EASTERLING

AV:

Artikeln publicerades först på: medarbetarportalen.gu.se

Sidansvarig: Annika Wall|Sidan uppdaterades: 2015-07-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?