Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Göteborgs universitet och Chalmers drivkraften bakom hållbara lösningar för havet

Nyhet: 2017-06-07

Friska hav är grundläggande för fattigdomsbekämpning och tryggad livsmedelsförsörjning för miljarder människor. Nu är situationen för världshaven kritisk på grund av nedskräpning, överfiske och klimatpåverkan. Därför har Sverige och Fiji gemensamt tagit initiativ till FN:s Havskonferens i New York som inleddes den 5:e juni.

Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, inledningstalade och manade världens ledare att ta fram en ”att göra lista” för att rädda världshaven.

Syftet med konferensen är att havsmålet (mål 14) i FN:s Agenda 2030 uppmärksammas av världens länder och att alla aktörer som kan är med och bidrar till att uppnå målet. Närmare 1600 deltagare från civilsamhälle, näringsliv, stiftelser, akademiska institut och andra aktörer har anmält sitt deltagande.

Göteborgs universitet och Chalmers finansierar gemensamt det regionala nätverket Sustainable Development Solutions Network (SDSN) Northern Europe som Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV, står som värd för. SDSN Northern Europe är en del av det globala SDSN som är ett initiativ taget av FN för att skynda på implementeringen av hållbara lösningar.

Konkreta lösningar för haven i the Oceans Solutions Report

Inför den stora FN-konferensen med fokus på hav som pågår just nu anordnade SDSN Northern Europe tillsammans med Maritima klustret i Västsverige en förberedande konferens, Solution Initiative Forum (SIF) Oceans, där nya lösningar och innovationer för att rädda världshaven diskuterades i Göteborg 16 maj. Istället för att bara fokusera på de stora utmaningarna handlade större delen av SIF Oceans om inspiration för att hitta hållbara lösningar för framtiden. Ett antal inbjudna företag och samhällsaktörer presenterade lösningar och produkter under dagen och samtliga lösningar presenterades i en rapport. 

Rapporten, the Oceans Solutions Report, överlämnades till Sveriges klimatminister och vice statsminister, Isabella Lövin, inför FN-konferensen. Rapporten har fått ett varmt mottagande och innehåller konkreta lösningar för haven från Norra Europa som kan skalas upp globalt.

SDSN Northern Europe fick chansen att prata med Isabella Lövin på FN-konferensen.

– Det här är bara början på en del av en större process, säger Isabella Lövin. Alla ser på utmaningarna för våra hav från olika vinklar och vi behöver samarbeta mycket mer och ta ett mycket större ansvar för våra hav. Jag tror vi kommer att lyckas!

Se Isabella Lövins uttalande i videoklippet nedan (uttalandet är på engelska)


Läs mer om SDSN Northern Europe

Ladda ner the Oceans Soultions Report

Läs mer om SDSN Globalt

AV:

Artikeln publicerades först på: www.gmv.gu.se

Sidansvarig: Annika Wall|Sidan uppdaterades: 2015-07-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?