Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hasselbladstiftelsen stödjer marin gästforskare

Nyhet: 2015-06-24

Foto från forskningsexpeditionen SWERUS-C3, foto Leif Anderson

Hasselbladstiftelsen finaniserar nu en gästprofessur vid den nya marina institutionen på Göteborgs universitet. Gästprofessuren går till den amerikanska toppforskaren Jody Deming, som är en auktoritet inom marin polarforskning.

Hasselbladstiftelsen delar inte bara ut det internationellt välkända fotopriset Hasselbladpriset utan gör även stora ekonomiska satsningar på naturvetenskap, vilket är mindre känt.

– Jag är så glad över att vi med stöd av Hasselbladstiftelsen kan få hit en så världsledande forskare i sitt gebit. Jag har länge försökt få Jody Deming till Göteborgs universitet, säger Leif Anderson, marin kemist och professor vid Göteborgs universitet.

Fick idén till Hasselbladskameran genom intresset för naturen

Victor Hasselblad, som utvecklade Hasselbladskameran, var fågelskådare och naturvetenskapligt intresserad. I läroverket hade han högsta betyg i biologi med botanik. Tillsammans med sin bror gjorde han under uppväxten utflykter i naturen, antecknade och tecknade.

– Både Victor och hans fru Erna Hasselblad hade stort engagemang för både fotografi och natur och därför blev inriktningen på stiftelsen som bildades år 1979 just på dessa två områden, naturvetenskap och fotografi, säger Jenny Blixt, kommunikatör vid Hasselbladstiftelsen.

Idén till sin Hasselbladskamera fick Victor Hasselblad när han under ungdomsåren reste land och rike runt för att fotografera fåglar. Så viljan att senare i livet vilja stödja naturvetenskap låg nära till hands.

Prominent polarforskare blir gästprofessor vid ny institution

Tack vare Hasselbladstiftelsen får nu Göteborgs universitet en toppforskare knuten till den nya marina institutionen som startar sin verksamhet den första juli.

Gästprofessor Jody Deming kommer från University of Washington och är specialiserad på köldanpassningen av marina mikroorganismer.

– Hon är en mycket lämplig person för den första gästprofessorn eftersom hon med sitt specialområde om marina mikroorganismer och deras betydelse för polargeokemi och ekologi väl passar in i den inriktning vi har vid Göteborgs universitet, säger Leif Anderson.

Marin polarforskning i fokus

Hasselbladstiftelsens stöd för en marin gästprofessor stimulerar till att länka ihop forskare från olika discipliner i den nya marina institution som blir verklighet vid Göteborgs universitet den förste juli. Marin polarforskning har under mer än 30 år varit ett centralt forskningsområde för forskare vid naturvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet.

Jody Deming, som är mikrobiolog och har gedigna kunskaper i DNA-forskning, kommer i oktober att hålla i en doktorandkurs för alla intresserade inom det marina fältet och dessutom hålla i ett symposium den 3-5 november.

Hasselbladpriset i fotografi, som delats ut sedan 1980, är en följd av att Victor Hasselblad och hans hustru Erna, som var barnlösa, donerade sin förmögenhet till Erna och Victor Hasselblads stiftelse. Stiftelsen ska främja fotografi och även naturvetenskaplig forskning.

Kontakt:
Leif Anderson, professor vid Institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet
Tel: 031-786 9005, E-post: leif.anderson@gu.se

Foto:

Bild från Arktis, fotograf Leif Anderson.
Porträttfoto av Jody Deming, fotograf Doug Struck.
 

 

 

AV:

Artikeln publicerades först på: science.gu.se

Sidansvarig: Bo Johannesson|Sidan uppdaterades: 2015-07-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?