OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!

Helle Ploug får Roséns Linnépris i botanik

Nyhet: 2019-12-09

Helle Ploug, professor vid institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet, har tilldelats Roséns Linnépris i botanik av Kungl. Fysiografiska Sällskapet i Lund, akademi för naturvetenskap, medicin och teknik.

Helle PlougPriset delas ut vart tredje år och är på 450 000 kronor. Utdelningen sker på Kungl. Fysiografiska Sällskapets (grundat 1772) årshögtid den andre december.
Helle Ploug, forskar om växtplanktons roll för kol och kvävecyklerna i havet, särskilt dess omvandling och transport av atmosfärisk koldioxid till djuphav och sediment.
−Jag känner mig mycket hedrad. Jag är dansk och kom till Stockholm universitet för cirka tolv år sen, efter många års forskningsverksamhet vid Max Planck Institut för Marin Mikrobiologi och Alfred Wegener Institutet i Tyskland. 2013 blev jag professor i marin ekologi vid Göteborgs universitet och det är fantastiskt roligt att den forskning som jag har initierad och utfört tillsammans med mina studenter och kolleger under min tid i Sverige nu har uppmärksammats på detta fina sätt av Kungliga Fysiografiska Sällskapet i Lund.

Roséns Linnépris priser i botanik och zoologi delades ut första gången 1935. Forskare vid Göteborgs universitet som tidigare fått priset är: Kristina Sundbäck, professor emerita marina vetenskaper, Bengt Oxelman, professor vid institutionen för biologi och miljövetenskap och Kerstin Johannesson, professor vid institutionen för marina vetenskaper.

Artikeln publicerades först på: science.gu.se

Sidansvarig: Annika Wall|Sidan uppdaterades: 2015-07-02