OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!

Nya rutiner när Tjärnö Akvarium sommaröppnar

Nyhet: 2020-06-24

Klappa en sjögurka, spana in ett svenskt korallrev och titta en bergtunga djupt i ögonen. Efter noggrant övervägande öppnar Tjärnö marina laboratorium för allmänheten även denna sommar. Nytt för i år är att alla besök måste förbokas.

Sedan mitten av 1980-talet har Göteborgs universitets fältstation på Tjärnö hållit sommaröppet för allmänheten. Så även i år men med en del anpassningar till rådande situation med covid-19, berättar informatör Martin Larsvik:

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och har begränsat antalet deltagare på våra aktiviteter. Ett par aktiviteter har vi tagit bort från årets program, eftersom det blir svårt att hålla de avstånd som krävs.

Tjärnö Akvarium är kanske inte så stort men det är Sveriges artrikaste. Här finns drygt 200 olika arter fiskar, krabbor, småräkor, musslor och mycket mer. Att visa upp små ekosystem är också typiskt för Tjärnö; här finns en liten ålgräsäng med tångsnällor och sandräkor, i ett annat akvarium gräver en havskräfta gångar i den sandiga bottnen och i ett hörn finns en komplett havsstrand med trift och strandråg. Vid alla akvarier finns skyltar som hjälper besökaren att identifiera vad som rör sig bakom rutan.

– I år har vi glädjen att kunna visa upp en mycket speciell miljö, berättar Martin Larsvik. Ett levande korallrev!

I år bjuder Tjärnö Akvarium besökarna på ett levande rev med ögonkorall. I mitten syns även en rosa havsanemon.

Korallrev och utfärd med forskningsfartyg

Det är inte så många som känner till att vi har korallrev i våra nordiska hav. Ögonkorallen är en kallvattenskorall som lever på nära hundra meters djup i Kosterhavets nationalpark inte långt från Tjärnö. Det är unikt för Sverige och idag finns korallen bara kvar på två platser i norra Bohuslän. Nyligen startade ett forskningsprojekt som ska försöka återskapa rev på fler ställen, och det är från det projektet som akvariet fått några korallklumpar.

Exkursion med forskningsfartyget Nereus finns också med i sommarens program. Det är en uppskattad aktivitet som är svårt att få uppleva någon annanstans, enligt Martin Larsvik.

– Vi åker ut med båten och hämtar alger och djur som vi sedan tar med in på labbet för att studera med hjälp av böcker och mikroskop. Vi gör också mätningar av salthalt, temperatur och siktdjup ute på havet. Det är parametrar som är viktiga för livet i havet men som också har stor betydelse för turister!

Gott om plats runt klappakvariet

För att undvika trängsel kommer akvariet att släppa in tio besökare i taget med en timmes mellanrum. Besökare uppmanas därför att boka in sina besök i förväg. En vanlig sommar snittar akvariet cirka 100 besökare om dagen, säger Martin Larsvik, men i år blir det alltså högst 30 per dag som kommer in.

En fördel för dem som kommer är att det blir gott om utrymme runt det populära "Klappakvariet". Här finns taggiga sjöborrar, nyfikna eremitkräftor, blyga valthornssnäckor och flera andra havsinvånare. Under ledning av akvariets guider får besökare klappa och känna.

– Speciellt uppskattat brukar vara att klappa sjögurkan, berättar Martin Larsvik. Med sin avlånga form och knottriga hud uppfattas den som "rolig" av många besökare. Två egna personliga favoriter är kuddsjöstjärnan och röd sjösol, ett par sjöstjärnor som är väldigt vackra!

Martin Larsvik visar upp en röd sjögurka i klappakvariet på Tjärnölaboratoriet

Mer information

Tjärnö Akvarium håller öppet den 29 juni–14 augusti, måndag till fredag. Mer information om aktiviteter och bokning.

Tjärnölaboratoriet finns på sociala medier, håll utkik där i sommar!
• Facebook: Tjärnö marina laboratorium, Göteborgs universitet
• Instagram: @tjarnolabbet

Besökare hälsas välkomna med avstånd av sommarens arbetslag i Tjärnö Akvarium: Milad Pourdanandeh, Christin Appelqvist, Martin Larsvik och Linnea Cervin.

Foton: Susanne Liljenström

Artikeln publicerades först på: mi.gu.se

Sidansvarig: Annika Wall|Sidan uppdaterades: 2015-07-02