Så kan haven återuppbyggas med tångodlingar

Nyhet: 2020-01-13

Odling av tång kan bidra till att stoppa klimatförändringarnas negativa effekter, både under- och ovanför vattenytan.
– Det finns många initiativ till att börja odla tång som är på gång i västvärlden, säger Henrik Pavia, professor på Institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet till SVT.

Henrik Pavia forskning handlar bland annat om odling av alger längs Sveriges västkust. Foto: Marina Tjernström.

I den aktuella dokumentären “2040 – framtidsfilmen” som sänds på SVT beskrivs hur marin permakultur kan bli allt vanligare i framtiden för att rädda våra hav.

Försök som har gjorts med tångodlingar i södra Stilla havet har lett till större populationer, förbättrad vattenkvalité och att vattnets pH-värde har återställts.

– Marin permakultur kan skapas i princip alla hav. Det handlar om att välja lämpliga arter att odla utifrån de förutsättningar som finns. Men det finns generellt lika bra förutsättningar i kallare hav, som Östersjön, säger Henrik Pavia till SVT.

Läs nyheten Så kan haven återbyggas med tångodlingar på SVT:s webb.

Se dokumentären 2040 – framtidsfilmen på SVT Play.

Läs om Swemarc (Swedish Mariculture Research Center) som genom tvärvetenskaplig och samhällsengagerande forskning arbetar för att öka odlingen av mat från havet på ett hållbart sätt.

Artikeln publicerades först på: havochsamhalle.gu.se

Sidansvarig: Annika Wall|Sidan uppdaterades: 2015-07-02