Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kontaktformulär
 


OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!
Undersöker havsissmältningens effekter i Arktis

Nyhet: 2017-05-24

I sommar åker forskare från Göteborgs universitet till Arktis för att delta i en internationell forskargrupp och studera vilka följderna blir om havsisen smälter i Arktis.

Forskarna är idag eniga om att minskningen av Arktis havsis orsakas av klimatförändringarna. Den minskade utbredningen av havsisen påskyndar dessutom de förändringar som redan pågår, genom att varmare lufttemperaturer smälter havsisen och blottlägger havet. Och eftersom havet är mörkare än den vita isen absorberar havet solenergin istället för att den reflekteras ut i rymden igen.

– Det varmare havet värmer upp Arktis ytterligare och havsisen smälter då ännu snabbare, säger oceanografen Céline Heuzé.

Tillsammans med en forskarkollega och två mastersstudenter ska hon delta i juli i en internationell expedition i Arktiska havet med den tyska isbrytaren Polarstern. Forskarna ska studera hur växelverkan mellan havet, havsisen och atmosfären fungerar, och hur allt detta påverkas av klimatförändring.

Vad händer om havsisen försvinner?

Utbredningen av Arktis havsis har minskat sedan man började med satellitmätningar under 70-talet. Sedan 2007 har rekordet i minsta utbredning slagits om och om igen, och ifjol uppmättes den näst lägsta uppmätta utbredningen, endast underträffat av år 2012.

– Dessutom blir isbildningssäsongen allt kortare, havsisen börjar bildas senare och smälter tidigare. Den kortare frysperioden gör att Arktis havsis blir tunnare, och därför också bräckligare vilket gör att den lätt kan gå sönder av starka vindar, säger Céline Heuzé.

För att veta hur man bäst ska skydda Arktis behöver frågan ”Vad händer när isen försvinner?” besvaras, anser hon.

– Havsisminskningen i sig höjer inte havsnivån, men den orsakar kusterosion eftersom Arktis kuster påverkas av stormar och därmed översvämmas.

Det finns också ett helt ekosystem som är helt beroende av havsis och som nu hotas, allt från is-alger till den ikoniska isbjörnen. Även Arktis ursprungsbefolkningar förlitar sig på havsis för jakt, fiske, och transport.

– Havsis påverkar hela norra Europas klimat. Och vi är inte säkra på hur klimatet kommer att ändras om havsisen försvinner. Så vi måste försöka förstå havsisen roll i klimatsystemet, och skydda den.

Kontakt:
Céline Heuzé forskare vid institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet
celine.heuze@gu.se, 031- 786 91 14

Foto:
Bilden nederst, från vänster till höger: Sara Sahlin (mastersstudent) Torsten Linders (forskare), Céline Heuzé (forskare) och Elin Andrée (mastersstudent).

 


.

 

AV:

Artikeln publicerades först på: science.gu.se

Sidansvarig: Bo Johannesson|Sidan uppdaterades: 2015-07-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?