Utvecklingsarbete ska stärka universitetets marina infrastruktur

Nyhet: 2017-09-20

Utvecklingsarbete marin infrastruktur

Tillgång till modern och effektiv forskningsinfrastruktur är en förutsättning för att kunna bedriva konkurrenskraftig forskning och utbildning. Ett förändringsarbete har startat för att stärka universitetets marina infrastruktur.

- Drift och utveckling av forskningsinfrastruktur måste ske inom de ekonomiska ramar som fakultetsstyrelsen beslutar om. Eftersom Lovéncentret har gått med underskott. under flera år krävs rationaliseringar men även etablering av nya samarbeten, säger dekan Elisabet Ahlberg.

Flera utredningar har genomförts

Förändringsarbetet kring universitetets marina infrastruktur tar sitt avstamp i Jens Oddershedes rapport om Naturvetenskapliga fakulteten som presenterades i maj 2016. Han föreslog att Lovéncentret skulle integreras med institutionen för marina vetenskaper och att en marin fältstation skulle läggas ned för att istället satsa dessa medel på forskning och utbildning inom marina vetenskaper. Därefter gav rektor Axel Wenblad i uppdrag att lämna förslag till hur dagens marina fältstationsverksamhet skulle kunna bedrivas på ett mer kostnadseffektivt sätt. Han presenterade sin rapport i februari 2017. Utvecklingsarbetet som nu genomförs baseras på en handlingsplan som arbetats fram av rektor och dekan.

Reglering av underskott och rationalisering

För att Lovéncentret ska komma i ekonomisk balans krävs flera olika åtgärder. Ett arbete med att utveckla Kristineberg till ett forsknings- och innovationscentrum tillsammans med externa intressenter pågår, vilket var ett av Wenblads förslag.

Lovéncentrets ackumulerade underskott kommer att regleras gemensamt av fakulteten och universitetet centralt. Medel kommer att tas från fakultetens balanserade kapital inom forskning samt budgetposten dekans disposition.

En genomlysning av verksamheten pekar också på flera möjliga besparingsåtgärder. Under sommaren har en kartläggning av behoven av stödfunktioner gjorts, som ligger till grund för det samordnings- och rationaliseringsarbete som genomförs under hösten.
- Sammantaget kommer dessa åtgärder att säkra framtiden för den marina infrastrukturen och bädda för fortsatt utveckling, säger dekan Elisabet Ahlberg.

Ny organisation

Lovéncentret kommer även fortsättningsvis att vara en sammanhållen infrastrukturenhet med en föreståndare. Institutionen för marina vetenskaper blir värdinstitution för centret från den 1 januari 2018. Enheten kommer att ha tre stationer: Kristineberg, Skagerak (fartyget) och Tjärnö. För varje station kommer det att finnas en stationschef. Till centrets styrgrupp knyts minst två bedömningsgrupper, en för forskning och en för utbildning, som har till uppgift att bedöma kvalitet i ansökningar om nyttjande av infrastrukturen.

Artikeln publicerades först på: medarbetarportalen.gu.se

Sidansvarig: Bo Johannesson|Sidan uppdaterades: 2015-07-02