Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskning i marina vetenskaper

Institutionen för marina vetenskaper samlar forskningsinriktningar inom oceanografi, geologi, kemi och biologi. Forskningen sker såväl inom enskilda ämnen som i större tvärvetenskapliga projekt. Vi har flera nationellt unika forskningsområden där flaggskeppet är en toppmodern infrastruktur för marin forskning och utbildning med ett helt nytt forskningsfartyg, Skagerak, och de två forskningsstationerna Kristineberg och Tjärnö. Vi får genom infrastrukturen en unik tillgång till ett flertal marina miljöer och laboratorier och instrument som tillåter forskning på hög internationell nivå.

Genom Centrum för Hav och Samhälle sker ett direkt samarbete med forskningsfält inom ekonomi, samhällsvetenskap och humaniora, vilket ger en världsunik, bred tvärvetenskaplig profil. Samverkan med Havsmiljöinstitutet, Havs- och vattenmyndigheten, och Västerhavets vattendistrikt i Göteborg ger också en unik kanal till myndighetssfären, och det Maritima klustret ger en mötesplats med näringslivet.

Institutionen för marina vetenskaper bedriver forskning främst i Kattegatts/Skagerraks kustvatten och i Östersjön, men även i övriga europeiska kusthav samt i polarhaven. Med sin geografiska lokalisering har institutionen tillgång till världens mest omfattande gradient från färskvatten till den marina miljön som erbjuder ett “naturligt laboratorium” för studier av till exempel anpassningar till den marina miljön och hur effekter av miljöföroreningar och övergödning varierar med salthalten.

Forskningsområden


Marin evolutionsbiologi

Marina miljöer förändras kontinuerligt, av både naturlig och antropogen (mänsklig) påverkan. Haven runt Sverige är...
Mer om området


Marin kemisk ekologi

Kemisk kommunikation och kemisk signalering är mycket viktiga processer i marina miljöer och styr födostrategier och födoval... 
Mer om området


Polarforskning

Polarområdena ingår som en viktig del i Jordens klimatsystem där man för närvarande ser stora förändringar.
Mer om området

 


Klimatförändringar och den marina miljön

Den pågående klimatförändringen påverkar den marina miljön på flera sätt: uppvärmning; minskad isutbredning; höjt vattenstånd...
Mer om området


Integrerad förvaltning av kustområden

Kustekosystemen världen över hotas alltmer av intensiva påfrestningar från mänsklig verksamhet.
Mer om området


Kulturarvet i havet

Sjunkna vrak är en unik del av vårt kulturarv.
Mer om om området

 


Hållbart vattenbruk

Vattenbruk innebär att man odlar akvatiska organismer (fisk, kräftdjur, musslor och ostron, alger m.m.) i sjöar eller till havs.
Mer om området


Cirkulation och spridning i kustzonen

Förvaltningen av kustområdena är komplex, och både grundforskning och tillämpad forskning behövs.
Mer om området

 
 

Marina infrastrukturen

Vid Göteborgs universitet finns flera välutrustade forskningsstationer och fartyg, som används av forskare och lärare vid institutionen för marina vetenskaper. Den marina infrastrukturen är en såväl nationell som internationell resurs för forskning och utbildning inom marina vetenskaper. Den består av de två stationerna Tjärnö och Kristineberg, samt forskningsfartyget R/V Skagerak. Dessutom är ett helt nytt fartyg under byggnation.

En del av institutionens forskare har sin fysiska placering på någon av forskningsstationerna.

 

 

Sidansvarig: Annika Wall|Sidan uppdaterades: 2020-01-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://marine.gu.se/forskning/
Utskriftsdatum: 2020-07-10