Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kemiska signaler i havet

Jacques Cousteau banade väg för utforskandet av undervattensvärlden ¨med filmen ”Le monde du silence” (Den tysta världen) från 1956. Även om havet är mindre tyst än man först trodde, så är det mestadels mörkt och marina organismer får ofta förlita sig på kemiska och hydromekaniska signaler för att få information om sin omgivning.

Kemiska signaler medierar många viktiga interaktionerna inom marin ekologi, som att hitta en partner, upptäcka byten och undvika rovdjur. Signalföreningarna ligger till grund för storskaliga processer som havets biogeokemiska kretslopp, organismsamhällenas sammansättning och näringsvävens dynamik, och de är avgörande för vår förståelse av det marina ekosystemet.

På institutionen för marina vetenskaper studerar vi kemiskt medierade interaktioner mellan marina organismer. Vi isolerar och karakteriserar kemiska signaler och försvarsmetaboliter med hjälp av den senaste utvecklingen inom analytisk kemi. På vårt hydromekaniska laboratorium utforskar vi spridningen av signaler och andra föreningar i vatten samt vilken beteendereaktion de ger upphov till hos mottagande organismer. Vi studerar framför allt interaktionerna mellan växter och växtätare samt värdorganismer och patogener hos marina makroalger och plankton. Vi studerar frågor som rör både grundforskning och tillämpad forskning. Som exempel kan nämnas att söka efter naturliga påväxtskyddande föreningar, som produceras av marina organismer och som skulle kunna användas i båtbottenfärger, eller sökandet efter bioaktiva metaboliter med nya och unika egenskaper i marina organismer (bioprospektering).

Sidansvarig: Bo Johannesson|Sidan uppdaterades: 2018-05-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?