Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
  • Marin geologi

    Marin geologi

Marin geologi

marin geologi 1Inom marin geologi studerar vi sedimenten i havet, i grundhav och i kustzonen med fjordar och vikar. Vi undersöker resultaten av de fysiska, kemiska och biologiska processer som skapar sedimenten, hur och var de avlagras, vad de innehåller och vilka förlopp som påverkar deras fördelning och sammansättning. För att studera sedimenten användes tekniker för kartläggning och provtagning såsom ljudreflektion (sedimentekolod och multibeam) samt provtagare för långa- (lod) respektive korta sedimentkärnor. De senare stör inte marin geologi 2sedimentets fluffiga ytskikt nämnvärt, utan bevarar de finaste strukturer som skapats vid sedimentationen. Vi röntgar sedimenten och tar ut prover som berättar om dess ålder, föroreningsämnen, vilka djur och växter (mikroskopiska) som fanns på plats både i vattnet och på botten, när de avlagrades, nyligen eller för flera hundratals eller tusentals år sedan.

marin geologi 3Sedimentens innehåll av mikrofossil hjälper oss att förstå historiska förändringar av havsmiljön. Det gör att vi kan dra slutsatser om sådant som utflöden från land, biologisk produktion, salthalter, syresättning och klimatförändringar. Vi intresserar oss också för hur geologiska processer och spridning genom havsströmmar påverkar vår havsmiljö genom föroreningsämnen och giftiga substanser som sprids av människan. För att man skall förstå hur allt hänger ihop, forskar vi i nära samarbete med oceanografer, klimatologer, kemister och biologer.

Forskare

Medarbetare vid vår institution är engagerade i följande delämnesområden inom marin geologi. Klicka på namnen för att läsa mer om vad vi gör inom de olika delområdena.

Marin miljögeologi

Kjell Nordberg

Marin isotopgeologi / isotopkemi

Kjell Nordberg

Marin stratigrafi

Kjell Nordberg

Tillämpad marin geologi

Kjell Nordberg

Forsknings- och undervisningsfartyget Skagerak

Skagerak

Forsknings- och undervisningsfartyg

Fasad botanhuset, Carl Skottbergsgata 22 B, 413 19 Göteborg

Botanhuset

Här finns vårt huvudkansli, vissa undervisningslokaler och flera medarbetare

Forsknings- och undervisningsstationen Kristineberg

Kristineberg

Station för marin forskning och utbildning

Forsknings- och undervisningsstationen Tjärnö

Tjärnö

Station för marin forskning och utbildning

Sidansvarig: Annika Wall|Sidan uppdaterades: 2018-10-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?