Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Marin vetenskap, kandidatprogram, 180 hp

Våra hav täcker över 70 procent av jordens yta och sträcker sig över 10 000 meter ner i djupet. Havet utgör en alldeles unik miljö som rymmer en stor biologisk mångfald och många speciella kemiska, geologiska och fysikaliska processer.

Att studera havet är att studera en helhet. För att förstå denna helhet behöver du veta hur processerna och livet i havet fungerar samt hur människan på olika sätt både använder och utnyttjar denna unika miljö: Vilken roll har strömmar och vindar – hur transporteras koldioxid och näringsämnen mellan luft och hav, inom vattenmassan och till och från havets botten? Vilka är havens organismer – hur fungerar de och hur samspelar de med varandra och hur reagerar de på förändringar i miljön?

I kandidatprogrammet i marin vetenskap har vi tagit fasta på helheten och skapat ett program där du under de två första åren integrerat läser den kemi, biologi, geologi och oceanografi som behövs för att kunna förstå havet som system. Kurserna har alla utgångspunkt i olika marina miljöer och ger dig en bra bas för fortsatta, mer specialiserade studier under det tredje året.

Kurser inom programmet

Arbetsområde

Efter utbildningen kommer du att kunna arbeta inom en rad olika yrkesområden i Sverige och utomlands. Du kan till exempel jobba med marin teknikutveckling, miljörevision, samhällsplanering eller naturresurshållning, inom det privata näringslivet eller stat och kommun. Du kan också fördjupa dig ytterligare inom området och bli forskare. Vilket yrkesområde du än väljer kommer du att kunna dra nytta av dina ämnesövergripande kunskaper och förmågan att samarbeta med andra.

Arbete och karriär

Undervisningen

Som student tillbringar du din studietid inte bara i Göteborg utan även på de marina fältstationer som finns på Tjärnö utanför Strömstad och på Kristineberg utanför Fiskebäckskil, samt ombord på universitetets forskningsfartyg.

Förberedande studier

En bra start på dina studier är att utnyttja den introduktionskurs i kemi (GU-31600) som ges under de två sista veckorna i augusti. Samtidigt som du friskar upp dina gymnasiekunskaper får du då också träffa dina blivande kurskamrater. Institutionen för matematiska vetenskaper erbjuder sommarmatte, en nätbaserad förberedande kurs i matematik.

Behörighet och anmälan

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet och Biologi B, Fysik B, Kemi B, Matematik D eller Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4 (områdesbehörighet 13/A13).

Urval:

Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Marin vetenskap, kandidatprogram, 180 hp
Start Studietakt Anmälan
HT20 Dag, 100 % Stängd

Mer information om valt utbildningstillfälle

ANMÄLNINGSKOD: GU-19727
SISTA ANMÄLNINGSDAG: 2020-04-15
YTTERLIGARE ANMÄLNINGSINFORMATION: https://www.antagning.se/
ORT: Göteborg


Studievägledning

För mer information om våra utbildningar och vägledning, kontakta vår studievägledning.

Examensbeskrivning marin vetenskap

Här hittar du examensbeskrivningen för Naturvetenskaplig kandidatexamen i marin vetenskap.

Sidansvarig: Annika Wall|Sidan uppdaterades: 2015-06-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?